Ne dreke ose ne darke ,supat jane gjithmone
te domozdoshme.Te besh supe eshte shume e thjeshte ,kjo varet nga gustot e
gjithsecilit majafton nje blender elektrik dhe nese doni mos humbisni kohe dhe
tenxhere me presion.Pak me poshte do ju tregoj disa receta te thjeshta per tu
pergatitur.
Supe patate dhe presh (Potage Parmentier)
Supa me patate dhe presh eshte shume e
thjeshte per tu pergatitu dhe nderkohe shume e shijshme dhe me arome te mire .Nese
doni te modifikoni receten mund te shtoni karrota ,brokoli,lulelaker ose
cfaredo lloji tjeter perimesh sipas deshires dhe porcionet qe doni.
Dozat per 2 litra
supe (6-8 persona )
-
400-500
gr patate
-
400-500
gr presh
-
kripe
Procedura
1. Vendosini ne zjarr mesatar nje tenxhere
me 2 litra uje ose nje tenxhere me presion .
2. Hidhni patatet dhe preshte e qeruara dhe
te prera ne copa .
3. Ziejini ne zjarr mesatar ose te ulet
per 30- 40 min .Nese preferoni mund ti zieni ne tenxhere me presion per 5 min.
4. Hiqini nga zjarri I hidhni kripen dhe
grijini ne blender.
5. Sipas deshires pasi e keni hequr nga
zjarri mund ti hidhni :
-
50
gr pana kuzhine
-
50
gr gjalpe
-
2-3
luge majdanoz dhe ereza te tjera sipas deshires (piper etj)
Duke
perdorur receten baze mund te shtojme 200 gr perime te tjera sipas deshires .
Masat nuk jane te
rendesishme prandaj mund ti vendosni ju.Ne shume shtepi franceze ose ne restorante
te vogla supat behen nga receta baze e supes me patate dhe presh duke ju shtuar
perime te fresketa ose salca.
Perimet si me poshte duhen hedhur qe ne fillim te zierjes :
-
Karrota ose repa
-
Domate e qeruar
-
Bizele ose fasule gjysem te ziera
Perimet si me poshte duhen hedhur ne gjysem te zierjes :
Perimet si me poshte duhen hedhur ne gjysem te zierjes :
-
Lulelaker ,brokoli,kungull,spinaq etj
Supe kremoze me kerpudha (Potage Veloutè aux Champignon)
Kjo recete eshte
ideale si per raste te rendesishme ashtu edhe si pjate e pare per dreke gjate
fundjaves.
Dozat per 2 litra
supe (6-8 persona )
-
1
qepe
-
300-400
gr kerpudha te fresketa sipas preferences
-
1.5
litra leng perimesh ose pule
-
40
gr gjalpe
-
1
luge miell
Procedura
1. Vendosini ne zjarr mesatar qepen e
grire holle bashke me gjysmen e sasise se gjalpit per rreth 10 min ,(te mos
arrijne ngjyren e arte).
2. Shtojme miellin dhe vazhdojme
perzierjen dhe per 3 min.
3. Hiqeni nga zjarri dhe shtoni pak nga
pak lengun e perimeve.
4. Vendoseni perseri te zieje duke hedhur vetem
kembet e kerpudhave per 20 min.
5. Hiqeni nga zjarri dhe filtroni lengun
duke hequr kembet e kerpudhave.
6. Ne nje tigan qe nuk ngjit hidhni
gjysmen e gjalpit te mbetur kerpudhat e prera ,kripe ,leng limoni per disa
minuta ne zjarr mesatar.
7. Hidhni kerpudhat bashke me lengun e tyre
tek tenxherja dhe lereni te zieje per 10 min.
8. Sipas deshires pasi e keni hequr nga
zjarri mund ti hidhni :
-
50
gr pana kuzhine
-
2-3
luge qumesht
-
2-3
luge majdanoz dhe ereza te tjera sipas deshires (piper etj)
No comments:
Post a Comment